Pembayaran RM 500.00 Kepada Isi Rumah Kurang Daripada RM 3,000.00.

KENYATAAN MEDIA

Sudah sampai masanya kerajaan UMNO/BN perlu menjelaskan secara terbuka kepada rakyat negeri Pulau Pinang khususnya berpendapatan kruang daripada RM 3,000.00 sebulan. Kerana Belanjawan yang dibentangkan oleh Datuk Seri Najib baru-baru ni memperuntukan RM500.00 ringgit setahun kepada isi rumah yang kurang daripada RM 3,00.00 Sebulan.
Ini sangat penting bagi masyarakat bandar seperti di Pulau Pinang. Kerana rata-rata pendapatan isi rumah di paras sederhana dan rendah.
Persolannya sekarang kenapa Kerajaan UMNO/BN tidak menggunakan khidmat bayaran terus menggunakan khidmat Pejabat Pos seperti pada tahun 2006 dan 2007, dizaman pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah memberi rebat tunai kepada pemilik kenderaan motor dan kereta iaitu sebanyak RM 625.00 (kereta) dan RM 125.00 (motor). Semua urusan pengisian borang dan pengambilan duit rebet tunai di lakukan di Pejabat Pos.
Tetapi kenapa Bayaran RM 500.00 ini perlu mengisi borang pendaftaran di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan urusan pembayaran duit ini pulak di Pejabat Pos. Tidak kah ini menyusahkan orang ramai kerana terpaksa membuat urusan berlainan tempat pada masa sama atau hari yang berlainan.
Ataupun Kerjaan UMNO/BN mempunyai agenda tersendiri untuk memasang perangkap apabila orang ramai berurusan dengan LHDN.

Cadangan Lajnah Pengguna & Alam Sekitar DPPN Pulau Pinang ialah :

1) Kerajaan UMNO/BN perlu menjelaskan kepada orang ramai dalam masa terdekat supaya orang awam tidak menjadi keliru atau berfikir untuk membuat sesuatu keputusan.

2) Kembali memberi RM 500.00 kepada orang ramai melalui agen seperti Pejabat Pos iaitu kaedah yang sama dilakukan pada tahun 2006 dan 2007 apabila pemberian rebet tunai oleh Kerajaan UMNO/BN akibat kenaikan harga minyak petrol.

Seharusnya Kerajaan UMNO/BN perlu mengkaji dahulu sebelum mengumumkannya iaitu dengan mengambil kira jarak lokasi dari satu tempat ke tempat lain, masa dan pengangkutan. Kerana LHDN hanya terletak di Bandar-Bandar besar. Manakala di semi bandar tiada mempunyai LHDN. Sbg contoh di Pulau Pinang. Hanya ada 2 sahaja.

Disediakan Oleh:
Sdr Ahmad Firdaus Bin Ali (Pengerusi LPAS DPPN Png).

Advertisements

Leave a comment

Filed under Berita, Dari Admin., Pendapat, Pendedahan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s