Kos Persidangan Wanita Pertama 4.5 Juta Membazir

Dipetik dari http://idhamlim.blogspot.com/

17 Muharam 1432H
Oleh : Drs, Khalil Idham Lim

23 Disember 2010

Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang diilhamkan dan dinaungi isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor mencatatkan perbelanjaan kerajaan hampir RM4.5 juta.
Dalam jawapan bertulis di Dewan Negara, Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jalil mendedahkan perbelanjaan untuk program tiga hari itu sebanyak RM4,498,949.99, kenyataan media berhubung isu ini dalah seperti berikut :

1. Pakatan Rakyat Perak kesal dengan perbelanjaan yang boleh disifatkan sebagai satu pembaziran wang rakyat, pembaziran sebegini tidak boleh diterima dalam situasi Malaysia yang memerlukan kepada cara belanja wang kerajaan secara berhemah.

2. Pakatan Rakyat Perak membantah perbelanjaan tersebut, wang tersebut merupakan wang rakyat, isteri PM tidak berhak dan tidak sepatutnya membelanjakan dana tersebut sewenang-wenangnya tanpa mengambil kira kemampuan serta keperluan rakyat khususnya.

3. Perbelanjaan wang rakyat tersebut sepatutnya disalurkan kepada rakyat yang kini dihimpit dengan tekanan hidup berikutan kos sara hidup yang meningkat saban hari, harga barang yang meningkat rentetan harga keperluan asas yang dinaikkan oleh kerajaan.

4. Pakatan Rakyat Perak ingin mengemukakan persoalan tujuan penganjuran persidangan tersebut, juga adakah wajar Rosmah bertindak sebagai penganjur sedangkan dalam negara ini wanita pertama adalah Permaisuri Agong, dalam masa yang sama sehingga sekarang, tiada resolusi yang bersifat merakyat muncul dari persidangan tersebut.

5. Pakatan Rakyat Perak ingin menegaskan bahawa persidangan tersebut merupakan satu pembaziran yang membelakang keperluan rakyat, dalam soal berbelanja urusan Negara, rakyat yang lebih penting, bukannya isteri Perdana Menteri bermewah dan selesa menginap di hotel-hotel terkemuka.

Drs, Khalil Idham Lim

Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak

*Boleh baca lagi di sini;

http://mtdchenderoh.blogspot.com/2010/12/subsidi-rakyat-dikurangkan-rosmah ditingkatkan

Advertisements

Leave a comment

Filed under Artikel Pilihan, PAS, Pendedahan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s